Strong Me

«Πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη γυναικοκτονία ουσιαστικά. Έχουμε ένα υπουργείο Δικαιοσύνης με μια κάθετα αντίθετη στάση»

Η Ασπασία Θεοφίλου, ιδρύτρια της πρωτοβουλίας «Strong Me» που έχει ως σκοπό την καταπολέμηση της έμφυλης βίας μιλά στην ΕΡΤ για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, ένα φαινόμενο που εξελίσσεται σε μάστιγα και για το οποίο όλοι πρέπει να δράσουμε.

Τα θύματα στη χώρα μας είναι όλων των ηλικιών και εθνοτήτων, δίχως οικονομική τάξη και παιδεία. Το μόνο τους «έγκλημα» ήταν ότι τους στέρησαν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση όταν βρήκαν το κουράγιο και είπαν όχι σε βίαιους συντρόφους, συζύγους, πατέρες και αδελφούς.

«Έχω υποστεί κακοποίηση και το Strong Me ήταν ο τρόπος για να επουλώσω το δικό μου τραύμα. Όταν ξεκίνησα το Strong Me (κίνημα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας) γνώριζα ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι πιστεύει η ελληνική κοινωνία», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η κ. Θεοφίλου, όπως σημειώνει το ertnews.gr.

Θύμα κακοποίησης και η ίδια υποστήριξε ότι  «τα νούμερα είναι τρομακτικά και μόνο το 1/10 από αυτά που εμείς αντιμετωπίζουμε ή φτάνει στη δημοσιότητα. Η γυναικοκτονία είναι ακραία έκφραση» ενδοοικογενειακής βίας.

Δυστυχώς, όπως αποκάλυψε η κ. Θεοφίλου, τα περιστατικά κακοποίησης των γυναικών από τον σύντροφο ή σύζυγό τους είναι πολλά καθημερινώς, με έντονη βία και στα οποία εμπλέκονται και τα παιδιά.

Να αλλάξει άμεσα το νομικό πλαίσιο για την έμφυλη βία

«Πρέπει κάποια στιγμή το θέμα των γυναικοκτονιών να σταματήσει να εξυπηρετεί μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Κάποια πράγματα είναι πάνω από χρώματα και καρέκλες. Ζωές χάνονται καθημερινά και άλλες είναι καθημερινά σε κίνδυνο», δήλωσε η κ. Θεοφίλου.

Η ιδρύτρια του Strong Me ζήτησε να αλλάξει άμεσα το νομικό πλαίσιο για την έμφυλη βία: «Γύρω από τις γυναικοκτονίες προκύπτουν πολλά θέματα. Στον αέρα αιωρείται μια ατιμωρησία» είπε η κ. Θεοφίλου. «Δε γίνεται να μιλάμε για ισόβια δεκαέξι χρόνια και οι δράστες να είναι έξω στα οκτώ χρόνια και πολλές φορές διεκδικούν την κηδεμονία των παιδιών τους».

Όπως είπε η κ. Θεοφίλου πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά των θυμάτων και όλους όσοι έχουν αναλάβει την κηδεμονία τους.

Τα ασφαλιστικά μέτρα δεν εμποδίζουν το θύτη

Με αφορμή τη δολοφονίας της 41χρονης στη Ζάκυνθο που άφησε πίσω της δύο ανήλικα παιδιά και έναν 20χρονο γιο που λέει με ενοχές ότι «θα έπρεπε να την έχουμε βοηθήσει» η ιδρύτρια του Strong Me υπενθύμισε ότι υπήρχαν ενεργά ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του καθ’ ομολογίαν συζυγοκτόνου.

«Τα ασφαλιστικά μέτρα δεν μπορούν να εμποδίσουν το θύτη να βλάψει μια γυναίκα»,  πρόσθεσε η κ. Θεοφίλου αποκαλύπτοντας ότι δεκάδες θύματα ενδοοικογενειακής βίας δεν μπορούν να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο.

«Πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη γυναικοκτονία ουσιαστικά. Έχουμε ένα υπουργείο Δικαιοσύνης με μια κάθετα αντίθετη στάση», επισήμανε.

Ευαισθητοποίηση για να σπάσει ο κύκλος της βίας

Απαντώντας πώς διαχειρίστηκε την κακοποίηση που ίδια υπέστη αποκάλυψε ότι δεν το θεώρησε καν κακοποίηση: «Όταν άρχισα να γίνομαι δυσλειτουργική και να χάνω τον εαυτό μου. Το ανακάλυψα μέσα από την ψυχοθεραπεία. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Να θεωρούμε κανονικές κάποιες συμπεριφορές που δεν είναι».

Η ίδια κάλεσε τον κόσμο να λάβει μέρος στο διαδικτυακό ψήφισμα που διενεργείται από την πλατφόρμα Avaaz σχετικά με την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις γυναικοκτονίες.

Οι αριθμοί για τα περιστατικά γυναικοκτονιών στην Ελλάδα, από τη στιγμή που άρχισαν να καταγράφονται ως τέτοια, είναι αποκαλυπτικοί: το 2019 σημειώθηκαν 17 γυναικοκτονίες, το 2021 εκτινάχθηκαν σε 30 και μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχουν σημειωθεί 12 με πιο πρόσφατο θύμα ένα 17χρονο κορίτσι στο Περιστέρι.

 

Πηγή: rosa.gr

Αφήστε μια απάντηση