Καταπίεσης και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνέχεια για την Τεχεράνη. Όχι μόνο συνεχίζει να εφαρμόζεται η θανατική ποινή ως όπλο στην φαρέτρα του ιρανικού δικαιικού συστήματος, αλλά εκδόθηκε ήδη η πρώτη εντολή για θανατικοί ποινή διαδηλωτή που συνελήφθη στις μαζικές κινητοποίησης που πυροδοτήθηκαν αμέσως μετά την κρατική δολοφονία της νεαρής Μάχσα Αμινί. Πρόκειται για την 22χρονη που συνελήφθη, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από την λεγόμενη Αστυνομία Ηθών επειδή φορούσε την μαντήλα της λίγο πιο χαλαρά από ό,τι επιτρέπει το καθεστώς του Ιράν. Από τις 16 Νοεμβρίου που δολοφονήθηκε μέχρι και σήμερα, χιλιάδες Ιρανές και Ιρανοί βγαίνουν καθημερινά στους δρόμους της Τεχεράνης και άλλων μεγάλων πόλεων ζητώντας ανατροπή του καθεστώτος, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έμφυλη ισότητα.
Η Διεθνής Αμνηστία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: η άγρια κρατική καταστολή έχει οδηγήσει σε χιλιάδες συλλήψεις με κατηγορίες που αφενός δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφετέρου μπορούν να οδηγήσουν σε θανατική καταδίκη των υποδίκων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, o κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε θάνατο για τα αδικήματα της πυρπόλησης κυβερνητικού κτιρίου, διατάραξης της δημόσιας τάξης, συγκέντρωσης και συνωμοσίας για διάπραξη εγκλήματος κατά της εθνικής ασφάλειας, καθώς και για «εχθρός του Θεού». Tην ίδια ώρα, ένα άλλο δικαστήριο στην Τεχεράνη καταδίκασε άλλους πέντε σε ποινές φυλάκισης από πέντε έως δέκα χρόνια για συγκέντρωση και συνωμοσία για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της εθνικής ασφάλειας και διατάραξη της δημόσιας τάξης.
Η κυβερνητική ασυδοσία και η νομική εκτροπή δεν σταματά εδώ. Ο Mahmood Amiry-Moghaddam, διευθυντής της ΜΚΟ Iran Human Rights με έδρα τη Νορβηγία, δήλωσε ότι τουλάχιστον 20 άτομα αντιμετωπίζουν κατηγορίες που τιμωρούνται με θάνατο, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες. Μόνο τον τελευταίο μήνα, 272 από τους 290 νομοθέτες του Ιράν ζήτησαν από το δικαστικό σώμα να εφαρμόσει τη θανατική ποινή, εναντίον εκείνων που «έχουν βλάψει τις ζωές και τις περιουσίες ανθρώπων με λεπίδες και πυροβόλα όπλα».