*** Στα Μικροπράγματα της LiFO μιλάνε σήμερα για το θέμα:
- Η ιδρύτρια του Strong Me, Ασπασία Θεοφίλου
- Η πρόεδρος ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας, Κική Πετρουλάκη
- Η συνιδρύτρια της οργάνωσης Women Act, Μαίη Ζαννή
- Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα
Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Strong Me ως κίνημα για την πρόληψη & καταπολέμηση της έμφυλης βίας καλεί σε τον κόσμο να υπογράψει προκειμένου να αναγνωριστεί στη χώρα νομικά ο όρος “γυναικοκτονία”.
Το ψήφισμα αναφέρει:
ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ.
Μία λέξη που στη χώρα μας ακούμε πλέον σχεδόν καθημερινά, στα δελτία ειδήσεων, στα social media, ίσως ακόμα και στο κοντινό μας περιβάλλον. Κι΄αυτό γιατί στη χώρα έχει αυξηθεί τρομακτικά ο αριθμός των δολοφονημένων γυναικών τα τελευταία χρόνια.
Όλες δολοφονημένες από νυν ή πρώην συζύγους ή συντρόφους.
Κι όμως, η λέξη ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ δεν αναγνωρίζεται ως έγκλημα με συγκεκριμένα κριτήρια στον ποινικό κώδικα της χώρας μας, τη στιγμή που πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη, με πιο πρόσφατη την Κύπρο, έχουν προβεί σε αλλαγές στον δικό τους ποινικό κώδικα.
Μία τέτοια αλλαγή έχει διπλό αντίκτυπο:
1. Στην ποινή και τιμωρία του δολοφόνου
2. Κοινωνικό αντίκτυπο
Ο όρος γυναικοκτονία δεν είναι ένας απλός συνδυασμός λέξεων.
Περιγράφει μία πολύ συγκεκριμένη πράξη: μία δολοφονία που πραγματοποιείται με πολύ συγκεκριμένα κίνητρα και κριτήρια . Κάθε φορά που μια γυναίκα δολοφονείται επειδή είναι γυναίκα, γινόμαστε όλοι μάρτυρες της πιο ακραίας μορφής έμφυλης βίας.
Ενός εγκλήματος που αποτελεί συνήθως την τελική πράξη σε μια σειρά μικρότερων πράξεων βίας κατά των γυναικών, που όλοι μας γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε. Ενός εγκλήματος που είναι αναγκαίο να αναγνωρίσουμε και νομικά, για να αποτυπωθεί με όσο το δυνατόν περισσότερη σαφήνεια και να βρει άμεσα τη θέση του στον ποινικό κώδικα. Ενός εγκλήματος που πρέπει να ειπωθεί με το όνομά του, για να πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης και να βρει την ποινή που του αξίζει.
ΣΤΗΡΙΞΕ ΚΙ ΕΣΥ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑΣ!
Ήδη, η Ζέτα Δούκα, η Μαρία Κωνσταντάκη και η Αμαλία Καβάλη καλούν μέσα από τα social media τον κόσμο να υπογράψει προκειμένου να αναγνωριστεί επισήμως ο όρος της γυναικοκτονίας στη χώρα μας.
Πηγή: lifo.gr